Company name / organization: Akita Liquor Manufacturing, Akita Prefectural Industrial Technology Center, Sakura Internet
Method / Name: Moromi fermentation process control

Articles about IoT networks

もろみやタンク内の温度を10分ごとに計測し、発酵前後の重量差からアルコール生成量を推計。データはインターネットを通じてスマホやパソコンで把握できる。もろみ発酵は日本酒の品質を大きく左右する重要な工程。アルコール度数をみてタンクの温度を下げたり、水を足したりするといった作業が要る。経験と勘を支援するのに新システムが役立つ。

URL: https://case.sakura.ad.jp/case/144/

  • Industry classification
  • Food manufacturing industry
  • Product category
  • network
  • Service classification
  • Improve efficiency of main business, increase functions and sales
  • Correspondence area
  • Akita
  • source
  • Nikkei Sangyo Shimbun
    2021.3.25
  • Release date
  • 2021/05/01
Communication classification 7